Празна кошничка
med_
Медовина
300,00 ден
fitmiks
ФИТ-МИКС
200,00 ден

БУБРЕЖНИ БОЛЕСТИ, УПАТСТВО

УРИНАРЕН СИСТЕМ БОЛЕСТИ

БУБРЕЖНИ ЗАБОЛУВАЊА

Kidneys diseasesРешливи се во целост со чаеви и чајни комбинации, резултатите се видни после 3-14 дена од приемот на чаевите, натамошното лекување е безболно. Може да се исфрлат и поголеми камчиња во бубрезите со нивно топење со чајни комбинации. Кога се рашаваат проблемите на бубрезите се избегнува рецидивноста на овие заболувања од причини што се решаваат и причините кои ги создале овие заболувања.

Доколку камчињата се помалечки во консултации со треварот може да се исфрлат и за 24 часа.

 

Најчести болести кои се јавуваат на бубрезите се:

заболувања на мочни патишта, мочни канали, кристали, воспаленија на бубрезите, уретри, бешика, проблеми со мокрење, проблеми со мочните патишта, воспаленија на мочни патишта, простата, камен во бубрези, песок во бубрези, ноќно мокрење, инсуфициенција на бубрези, зголемен креатинин , мокрачна киселина (песок во бубрези, бубрежен камен, воспаленија, талог)

Болестите на органите за мокрење се поделени на болести на бубрезите, ноќно мокрење, болести ма мочните патишта, болести на простата, Цисти, тумор, рак и бубрезна инсуфициенција.

- БОЛЕСТИ НА МОКРАЧНИОТ СИСТЕМ: албумен во мокрачата, колики, остар и хроничен гломеронефрит, нефролитијаза (песок и камен), пиелит, анурија, хидронефроза, пионефроза, апцес, подвижен и спуштен бубрег, цистит (бешика), задршка на мокрачата, парализа на мочниот меур, крвомочање, песок и камен во бешика, зголемување на простата, подмочување, бело прање, цисти и воспаленија на јајниците , туморски формации и слично.

1.1 БОЛЕСТИ НА БУБРЕЗИТЕ - болестите на бубрезите се делат на воспалителни НЕФРИТИС и невоспалителни

1.2 НЕФРОЗИ.

1.2. Бубрезите, заедно со уретрите, бешиката, простата, јајцеводите и јајниците, го образуваат мокрачниот систем, чии функции и улога се доста значајни за организмот. Низ мокрачниот систем за 24 сати, поминуваат 1.500 литра крв во нормални услови од кои(кај бубрезите) се излачуваат 1 до 1,5 литра мокрача со која низ процесите на примарна и секундарна урина се врши лачење и исфрлање на штетните материи и отрови од организмот како и одвишната вода. Овие органи поради функциите кои ги вршат и постојаната присутност на штетните материи и отрови, се често пати склони на разни заболувања и болести, и тоа најчесто изразени со јаки и силни болки (напади) или пак без никакви болки (подмукли болести-како што е инсуфициенцијата).

- НЕФРИТИС- е воспаление на бубрежното ткиво кое најчесто е последица на воспалението на грлото, крајниците, грклан, Шарлах и други заразни болести. Може да биде акутен и хроничен. Општите симптоми се блага отеченост или чувство на отеченост на лицето, рацете, зголемен крвен притисок, обично абдоменалниот (нискиот) крв во мокрачата и други симптоми. Овие болести може да доведат до посериозни бубрежни оштетувања.

- Нефрозa - е невоспалително бубрежно заболување, кое најчесто настанува како последица на труење на организмот со тешки метали-отрови, од лекарства, труење со жива или арсен, отрови од исхраната и пиење на жестоки пијалаци. При нефроза, болниот има изразени отоци и зголемена количина на белковини во мокрачата, протеини, албумен, зголемена седиментација и слично.

- Талози, песок и камен во бубрезите е болест кога во бубрезите има присутно талози песок и камен. Причини за овие болести се нарушување во размена на материите (метаболизмот), инфекции на мочните патишта и органи, застој на мокрачата (хидронефроза), консумирање на еднолична храна, хормонални пореметувања во организамот, нервози, стресови, пиење на вода со многу варовник, развој на леукемични состојби и слично. Камења, каменчиња, камчиња во бубрезите најчесто се создаваат во средната животна возраст и се присутни повеќе кај мажите отколку кај жените. Составот на каменчињата може да биде органски каде основата е холестерол и беланчевините и неоргански, каде основата се урати, фосфати карбонати и сл. Најчесто се мешани состави на пример калциум карбонат и амониум урат и сл. Може да се лоцирани во горна, средна или долна група на чашките или на влезот на уретерот во самиот уретер и најчесто на последната кривина на уретерот пред влезот во бешиката при помрднување се добива „напад" изразен со јаки болки, повраќање, гадење, треска , крв во мокрачата и сл. 1. НОЌНО МОКРЕЊЕ - е несвесно или неволно испуштање на мокрачата, се смета за ненормална појава после петта година од животот. Најчесто е последица на органски заболувања на органите за мокрење или психолошко од страв од родителот (посебно таткото).

БОЛЕСТИ НА МОЧНИТЕ ПАТИШТА И МОЧНИОТ МЕУР (БЕШИКАТА) најчесто се бактериолошки воспалителни болести како последица на бубрежни или други заболувања, со силни болки во крстот - половините, печење и лутење при мокрењето, крв во мокрачата, зачестени мокрења, лажни нагони за мокрење, температури, треска, грозница и слично.

ВОСПАЛЕНИЈА, ПРОШИРЕНА (ЗГОЛЕМЕНА ПРОСТАТА) е заболување од воспалителен или бактериолошки вид,како последица на други заболувања или како посебно заболување, обично е старачка и машка болест.

ЦИСТИ, ТУМОРИ И РАК НА ОРГАНИТЕ ЗА МОКРЕЊЕ, БЕШИКАТА И ПРОСТАТА - спаѓаат во групата на тешки заболувања чие лечење е макотрпно , сложено , тешко и подолготрајно.

БУБРЕЖНА ИНСУФИЦИЕНЦИЈА (НЕФРОСКЛЕРОЗА) е тешко бубрежно заболување чие лечење е долготрајно и сложено причините се недоволно разјаснети, а е процес на труење на паренхимот на бубрезите, и намалување и откажување на нивната работа и функција. Се изразува како неболно, каде седиментацијата е и троцифрена а УРЕАТА, КРЕАТИНИНОТ И МОЧНАТА КИСЕЛИНА (МОКРАЧНА КИСЕЛИНА) се со прилично високи вредности, често пати и со пореметени ензимски референтни вредности како и високи ТРАНСАМИНАЗИ.

ТЕРАПИЈАТА за лечење се состои од три дела и тоа:

ПРВИОТ ДЕЛ е составен од чаеви, чајни комбинации, Мацерати, Тинктури, Медовини, Кантариони, чија база на изработка се исклучиво неотровни лековити тревки од Преспанското поднебје со изразено висок и редок квалитет. Комбинациите на терапијата се прават на основа на претходно доставена дијагноза, во чие комбинирање влегуваат и до сто врсти на тревки. Нивните дејства се многубројни и многукратни, а се однесуваат на целосно чистење на организмот, исправување на метаболизмот и хормоналниот систем, крвниот и лимвниот систем, со изразити диуретични, антисептични, антибактериски Холагогни, холеритични и многу други својства кои помагаат при лекување на овие заболувања.

2. БОЛЕСТИ НА УРИНАРНИТЕ ПАТИШТА, БУБРЕЗИ, БЕШИКА

2.1 воспаленија на уринарни патишта, уретри, бубрези (нефрит, пиелонефрит), бешика (цистит) бактериолошки болести (бактерии)

caj za bolesti na organi za mokrenje

КОИ ЧАЕВИ ТРЕБА ДА СЕ ЗЕМААТ И НА КОЈ НАЧИН

2.1.1 Чај за уринарни патишта - бубрези, во литар и пол вода што вари се ставаат 3 супени лажици од чајот, садот се вади од огнот се покрива со капак и се остава да излади најмалку 2 сати. Се процедува и се пие преку цел ден наместо вода. Пожелно е дневно да се испива до 3 литра за да се врши перење на уринарните патишта и бубрезите и бешиката.

2.1.2 Преспанска горчица – чемер- се пие три пати на ден пред јадење 20 минути по 10 милилитри.

2.1.3 Медовина – се зема два пати на ден по едно кафено лажиче пред јадење

2.1.4 Исхрана – се користи – вегетаријанска исхрана - види прилог

терапијата трае од 21 до 42 дена

2.2 Талози, песок, камен во бубрези, уретри, бешика, цисти, полицистични бубрези, бактериолошки проблеми (ешерихија коли, кандида и др. ) инсуфициенција, нефросклероза, тумор,

КОИ ЧАЕВИ СЕ ЗЕМААТ И КАКО

2.2.1 Чај за бубрези – 3 супени лажици од чајот се попаруваат со 1,5 литар жешка вода се покрива садот со капак, да отстои 5 сати (најчесто се спрема од вечер и стои цела нок) се процедува и се пие најмалку три до 5 литра на ден. Кај бубрежна инсуфициенција и нефросклероза днево треба да се зема од овој чај од 1 до 1,5 литри.

2.2.2 Чај број 3/1 - една супена лажица од чајот се попарува со 0,5 литри жешка вода, се покрива садот со капак и се остава да отстои 30 минути. Се процедува и се пие пет

пати на ден по сто милилитри.

2.2.3 Преспанска горчица – чемер - се зема три пати на ден по 12 милилитри на гладно, пред јадење 20 минути.

2.2.4 Медовина се зема 3 пати на ден по едно кафено лажиче

2.2.5 ИСХРАНА – не смее да се јаде - месо и месни производи, сирења и кашкавал, млеко, ајвар и туршија, кисела зелка, бело брашно и пецива, шеќер, газирани и густи сокови, грав, спанаќ, црн домат, банана и портокали, јајца,чокалада и какао, кафе, круши.

Може да се јаде - ржен леб, кисело млеко, боранија, грашак, леќа, помалку компир, ориз, зеленчук и овоштие. Да се јаде повеќе сезонски салати и овоштие. Два пати неделно може да се користи морска риба (се јаде без кожата) и без гарнири и еднаш неделно пилешко месо без гарнири.

Задолжително се користат праз, кромид, боранија, краставици, препорачливо е да се зема - 2 измиени лушпи од јајца се ставаат да отстојат 12 сати во сок 1-2 лимона и супена лажица ладно цедено маслиново масло. Се процедува и се пие на гладно. Се користи десет дена, 5 дена се прави пауза и уште еднаш десет дена.За оние кои имаат камен или камење во бубрезите, уретрите и бешика - се зема и обичен темјан (се купува од црква - се земаат десет капсули - кожурци од антибиотици од кој се отстранува содржината и истите се полнат со истолчениот темјан. Се зема 10 дена, сабајле на гладно со лушпите од јајца заедно, 5 дена се паузира и повторно 10 дена. За камење се користи исто така и Роватинекс -3 по 1 апче.

Терапијата трае најмалку 42 дена а по потреба се продолжува до целосно решавање на проблемот.

 

Лечењето на некои болести трае и подолго време (поголеми каменчиња, инсуфициенции и др.). Лечењето е безболно, нештетно, не ствара навики и може да се користи долго време. Со овој систем на лечење се отсрануваат можностите од рецидиви на болеста. Дејствата на терапијата се повеќекратни: диуретични, холеритични, холагогни хепаропротективни, антихепатоксични, спазмолитични, антитусивни, хипотензивни, седативни, аналгетични, утеротонични, антисептички и антибактериски, антиканцерогени, стомахични, експеторантни и слично .

ВТОРИОТ ДЕЛ Е РЕЖИМ НА ИСХРАНА ОДНОСНО ЗДРАВА ХРАНА ДАДЕН ПОДОЛУ.

ТРЕТИОТ ДЕЛ Е ПСИХОЛОШКИОТ ФАКТОР, душата, интимата , сентименталноста подсвеста и третманот на болниот како човек со душа а не како предмет.

САМО ЗАЕДНИЧКО ДЕЛУВАЊЕ НА ТРИТЕ ДЕЛА - ФАКТОРИ МОЖЕ ДА ДАДЕ ТРАЈНИ И СООДВЕТНИ РЕШЕНИЈА РЕЖИМ НА ИСХРАНА (ОПШТ ЗА МОКРАЧНИ ЗАБОЛУВАЊА)

ПРВА ВАРИЈАНТА (7 ДЕНА) (14 ДЕНА) (21 ДЕН) (42 ДЕНА) ДОРУЧЕК од 06 до 11 часот

Се прима

1. Калциум шумечи 2 по 1 таблета

2. Роватинекс 2 по 1 -------------------------------3 по 1

3. Рибино масло (2 по 1) ------------------------- (3 по 1)

4. Железо ( 2 по 1 ) плус Магнезиум

5. СЕМКИ од тиква непечени ------------------- ( 50 парчина на ден)

6. Селен една таблета

7. Две супени лажици маслиново масло ЛАДНО ЦЕДЕНО се меша со сок од -три лимони и две супени лажици мед и се пие наеднаш.

8. Три пати на ден КАФЕ од УРОВ

9. Салата од жив праз (200, 300 грама)

10. Салата од жив кромид ( 200 до 300 грама)

11. МАЈОНЕЗ ОД ЛУК ( од 30 до 50 грама на ден)

12. Жива боранија (или од конзерва) да се изедат од 50 до 70 грама на ден

13. се пијат (2) (3) (4) супени лажици маслиново ладно цедено масло.

ДО 11 САТОТ НЕ СЕ ЈАДЕ ОСНОВНА ХРАНА НИТУ ПАК ЛЕБ. МОЖЕ ДА СЕ ЈАДЕ БИЛО КОЕ ОВОШТИЕ И ЗЕЛЕНЧУК, ПОСЕБНО ДА СЕ ЗЕМА КРОМИД, ПРАЗ И ЛУК КАКО И БОРАНИЈА, МАРУЛА, КРАСТАВИЦИ, ЗЕЛКА, КАРФИОЛ, ЗАЧИНЕТИ СО МАГДОНОС И ПАШКАНАТ И ЦЕЛЕР.

Во јадењата да не се користи многу сол, да се готви со ладно цедено маслиново масло.

РУЧЕК

Од 11,00 сатот до 18,00 сатот, може да се јаде едно од следниве јадења од: ОРИЗ, КОМПИР, БОРАНИЈА, ГРАШАК, ЛЕКА, СОЈАВИТА, МОРСКА РИБА,

ХРАНАТА СЕ СПРЕМАСО МАЛКУ СОЛ И МАСЛИНОВО МАСЛО (ЛАДНО ЦЕДЕНО). Јадењата не се гарнират се зема во 11 сат ориз, во 13 сат компир и така натаму, еднаш дневно да се јаде боранија.

ВЕЧЕРА

од 18 до 20 сатот се јаде или пшенична или овесна каша.

ПРАВИЛА овоштие и зеленчук секогаш се земаат најмалку 30 минути пред јадење или на гладно НАУТРО.

Не смее да се јаде овоштие по прием на друга храна.

Јадењата да не се мешаат , гарнираат.

Не смее ништо да се јаде и пие од она што по крвните групи за односната група е означено како ЗАБРАНЕТО И ШТЕТНО.

2.1.2. ВТОРА ВАРИЈАНТА

(7) (14) (21) ден

ДОРУЧЕК

ИСТО КАКО Првата варијанта

РУЧЕК

ЕДЕН ДЕН СЕ ЈАДЕ ЈАДЕЊА СО ЗЕЈТИН, НАРЕДНИОТ ДЕН ЈАДЕЊА БЕЗ ЗЕЈТИН.

ВЕЧЕРА

(пшениччна каша) (овсена каша) (мајонез од лук) (салата од праз) (кромид)

БУБРЕЖНИ ЗАБОЛУВАЊА ПОСЕБНО УПАТСТВО (ТРЕТА ВАРИЈАНТА)

Јадењата се приготвуваат со маслиново масло и крупна сол а може да се користи и јаболков оцет (киселина).

ДОРУЧЕК

од 6,00 до 11,00 часот

1. (3) (4) (5) апчина од пивски квасец

2. (1) апче рибино масло (омега-3)

3. (1) апче Роватинекс

4. (1) апче Калциум шумечи

5. (1) апче Селен

6. (1) едно апче Железо

7. (30) (50) (70) грама суво грозје, смокви и урми

8. две супени лажици маслиново масло, помешани со две супени лажици мед, и сок од два три лимона, се пие одеднаш.

9. (30) до (50) грама семки од непечени тикви или сончоглед

10. една жолчка од свежо домашно јајце измиксирана со (60) до (70) грама јогурт,

11. (100) грама сок од морков , или живи моркови

12. Се зема само она што е заокружено.

До 11,00 часот не се јаде ништо, а може да се зема овоштие и зеленчук али без леб.

РУЧЕК

ручекот почнува од 11,00 часот,

може да се јаде повеќе пати, ама од јадење до јадење да има најмалку 3 часа. Јадењата се земаат поединечно не смее да се мешаат (пример се јаде само компир и леб, риба и леб, ориз и леб и сл.) Најпрвин се јаде салата а после 20 минути се земаат , некој од долу наведените јадења. Јадењата може да се зачинуваат со малку зачини а СОЛ се користи многу малку и тоа крупна или подобро е да се зема несолено јадење.

јадења од ориз, компир, боранија, грашак, лека, соја вита, качамак-палента, морска риба, кисело млеко , јогурт и диететски црни лебови.

Освен овие јадења друго не смее да се зема.

ВЕЧЕРА-

вечерата почнува од 18,00 и трае до 20,00 часот. После тоа не се јаде и не се пие ништо друго. За вечера се зема ---варена пшеница со јогурт, кисело млеко со леб, морска риба со леб и со мајонез од лук. Се зема едно од овие јадења.

РЕЦЕПТИ ЗА НЕКОИ ОД ЗАДОЛЖИТЕЛНИОТ ДЕЛ ОД ИСХРАНАТА

Мајонез од лук се прави на следниот начин: 300 грама излупен лук, 300 грама излупени ореви, две раце исецкан магдонос, и 300 грама маслиново масло, се мелат се толчат и се чуваат во тегла во фрижидер. Се јаде намачкано со леб, барем 50 до 70 гр

БРОЈСОВ СОК се прави до 500 грама цвекло, 300 грама морков, мелат на машина за месо мелење а не на соковник, Се ставаат во поголемо лонец и се става и 3 китки , измиен и исецкан свеж магдонос. На сето тоа се става 6 литра ладна вода и 5оо грама течен мед и се остава да отстои 6 сати. Се цеди и се собира во стаклени шишиња ,се чува во фрижидер. Се пие се додека трае терапијата.

Навечер се земаат и апчињата, пред легнување (Роватинекс, пивски квасец и друго.Надвор од ова листа не смее да јаде и пие ништо друго.Вода може да се пие колку што се сака по можност изворска а не од чешма. Дома не смее да се чува +нафталин+туст+тост+,да не се спие со главата на запад.

Доколку се има притисок - се користи Алкадил од 25 мг. Два пати по пола или едно апче на ден. Контроли се вршат на секој 20 дена (крвна слика и ехо) и консултации со лекар. Лечењето трае се до целосно решавање на проблемот на болеста. Ова терапија нема + нус-појава + со ниедно лекарство. Лекарствата се користат во консултација со лекар.

Во исхраната да се настојува да се зема задолжителниот дел, и колку што може повеке овоштие и зеленчук. Од Режимот се зема само она што е заокружено и истотот не трпи никакви дополнувања. НЕМОЖЕ ДА СЕ ЗЕМА НИШТО НАДВОР ОД ЛИСТАТА НИТУ ЈАДЕЊЕ НИТУ ПИЕЊЕ ЗА ДА НЕ СЕ НАРУШУВА КОНЦЕПЦИЈАТА.

Кај одредени болести Терапијата за надминување на овие проблеми, може да трае подолго време и по неколку месеци кај камен во бубрезите, тумор и рак инсуфициенциите и други болести , на секој 14 до 20 дена се прават вообичаени контроли (крвна слика, ехо, рентген, маркери) и се следи подобрувањето. И во консултции со лекарот или треварот се договара натамошното однесување.

ПРИЛОГ НА ОВОЈ РЕЖИМ Е ЛИСТА НА ЗАДОЛЖИТЕЛНИ РЕЦЕПТИ КАКО И ПОСЕБНО УПАТСТВО ЗА СПРЕМАЊЕ И ПИЕЊЕ НА ЧАЕВИТЕ И ДРУГИТЕ ПРОИЗВОДИ.

А се внимава при јадењето да се јаде онолку колку ќе се потроши во текот на денот за да не се стварат сувишни калории и масни ткива.

Пожелно е физички активности во рамките на можностите како и движење и шетање во природа. Препорачливо движење е најмалку 5 км. Дневно пешачење. Истото го олеснува метаболизмот. Не смее да се лежи и залежува и колку да е тешка болеста.

ДА НЕ СЕ СПИЕ СО ГЛАВАТА НА ЗАПАД И ДА НЕ СЕ ДРЖИ ДОМА ВО СТВАРИТЕ - НАФТАЛИН =ТОСТ - ТУСТ поради неговите патогени зрачења ( истите се на база на арсен и се крајно штетни, а во местото на живеење се вдишуваат секој ден).

Од зеленчукот да се користат секојдневно ПРАЗОТ, ЛУКОТ И КРОМИДОТ (млад или стар) на било кој начин, во свежа состојба или малку обварени или пропржени со маслиново масло, боранијата, краставиците, од овоштието, јаболката, лубениците, јужното овоштие, грозје и било кое друго овоштие и зеленчук (сезонски).

ДОКОЛКУ НЕМОРА ДА СЕ ИЗБЕГНУВААТ ПРИЕМОТ НА ЗРАЧЕЊА И ЦИТОСТАТИЦИТЕ, КАКО И РАЗНИ ДРУГИ ИСПИТУВАЊА ОД КОИ МОЖЕ ДА СЕ НОСАТ РИЗИЦИ И ПОСЛЕДИЦИ.

ТЕРААПИИТЕ СЕ УСПЕШНИ САМО КАЈ ДИСЦИПЛИНИРАНИ И ИСТРАЈНИ ПАЦИЕНТИ КОИ ИМААТ ВЕРБА ВО АЛТЕРНАТИВАТА СО ШТО ЦЕЛОСНО ГИ РЕШАВААТ СВОИТЕ ЗАБОЛУВАЊА.

СИТЕ БОЛЕСТИ СЕ И ЛЕЧЛИВИ И НЕЛЕЧЛИВИ А ЗАВИСИ ОД ТОА КОЈ КАКО СЕ ОДНЕСУВА И КОЛКУ Е ДИСЦИПЛИНИРАН ПРИ ПРИМЕНА НА НАВЕДЕНИТЕ УПАТСТВА И НАЧИНИ НА ОДНЕСУВАЊЕ.

 

Следете не на

facebook 
        FACEBOOK