Празна кошничка

ВИТИЛИГО, УПАТСТВО

VITILIGO (ВИТИЛИГО)

VITILIGO – VITILIGO - skin diseases (ВИТИЛИГО Кожно заболување)

Витилиго е пореметуванја на кожата, заболување кое произлегува од неправилна распределба на меланин во епидермусот и кориумот.
Дали Витилигото се лекува и како ?
Сите пореметувања на седиментацијата се нарекуваат дискромија се дели на меланинска и немеланинска . Бојата на кожата пигментацијата и нејзиниот колорит зависат од:
Прво ==== количината и распределбата на меланинот во епидермусот и кориумот .
Второ===== функционалната состојба на крвните садови, нивниот број калибражата и исполнетоста.
Трето===== од дебелината на ржнатиот слој.
Автохтони компоненти кои се присутни во кожата и кои се значајни за нејзината боја се:
1. меланинонот
2. хемоглобинот и оксихемоглобин
3. каротиноиди (липокроми)
 
Дали Витилигото се лекува само со креми или пак на друг начин?
Се лекува со исхрана, пиење на производи од леовити растенија како што е дадено подолу во ова упатство.
 
Кои се најчести аномалии?
Од сите аномалии на пигментацијата најчести се оние кои настануваат поради зголемена или смалена количина на меланин во епидермусот или кориумот. Ако е зголемен меланинот се зборува за меланодермија или меланоза и зависи од тоа во кој слој на кожата е сместен меланинот (тоа се разни бенки со најразлични бои и големини од црвено смеѓи, жолто смеѓи, црни , сивкасто смеѓи и сл. ) . Кај хипопигментациите имаме зголемено присуство на меланин додека кај депигментацијата имаме намалено присуство на меланин каде кожата на тие места е бела. Кај леукодермиите има потполн недостаток на меланин.

Кај меланодермиите имаме појава на разни пигменти флеки или белези од нив позначајни се лентигото и лентигинозата (пеги во големина на леќа) се јавува во три вида лентигосимплекс, лентигосениликс и лентигомалигна (меланосис) . Може да се сретнат секаде на телото и без лекарски совет не смее да се третираат со никакви масти или слично. Како најчеста појава пеги на лицето се таканаречените CHLOASMA (Меласма) кои се јавуваат најчесто за време на менопаузата и како старачки пеги и израстоци . Често пати пигментациите и израстоците на кожата се врзани со присуството и неприсуството на меланинот изложеноста на сончевите зраци, хормонални пореметувања и други полесни или потешки заболувања на други органи. Поизразити односно позачестени се таканаречените ЛЕУКОДЕРМИИ кои во основа  се делат на стекнати и наследни . По позната наследна леукодермија која се јавува од раѓањето е е Албинизмот Албинизам (бела коса). А како најчеста стекната леукодермија е ВИТИЛИГО .


ВИТИЛИГО – (ВИТИЛИГО)
Што е Витилиго ?
 
Витилиго, Телечак Телечак,  е најчеста  и најпозната стекната леудоермија леукодермија (се смета дека 1 до 2 % ја има човештвото) а поради хиперпигментацијата на краевити на витилигото се вбројувa во групата нa леукомеланодермии , витилигото е уништен меланоцит во епидермусот поради што целосно се губи пигментацијата и на тие места кожата е потполно бела и најчесто оивичена и се разликува од нормалната кожа. Најчесто има округла форма а може да се јави и во различни форми на одредени делови или преку целото тело. Се смета дека една од причините за појава на витилигото е смалена активност на тирозиназите . Најчесто на завршетокот на периферните нерви се создава слична компонента на мелатонин која ја кочи меланогенезата со што не постои можност за стварање на меланоцитот која е една од компонентите за пигментацијата. Инхибицијата на меланогенезата може да е последица и на разни инфекции најчесто на други позначајни органи или системи во организмот како што се црнодробни болести, болести на бубрезите, стомачниот систем и сл. Витилигото се смета и како автоимуно заболување кадешто сопствениот имунолошки систем се ништи самиот себеси и опаѓа одбрамбената состојба на организмот тогаш кога е најпотребно .
 
Кои се причини кои создаваат Витилиго ?
 
Витилигото не многу често може да е комбинирано со алопеција ареата  дијабетес мелитус, заболување на штитната жлезда, пернициозна анемија, атрофичен гастритис и сл. Често пати Витилигото е поврзано со заболување на тироидната жлезда, хормонални пореметувања и потешки заболувања на желудникот и стомачниот систем (улцерации, колитиси, тумори ) во повеќе случаеви стресните ситуации физичките и психичките стресови долготрајни нервози , неуростении, преосетливост, сентименталност може да се едни од причините кои повлекуваат настанок на витилигото.

Најчесто се појавува само на кожата каде се гледа помал или поголем број на симетрични распоредени бели конвексни жаришта кои во почетокот се појавуваат како точкици пота како леќа па како железна пара и поголеми. По конфлуенцијата и развојот на истата Витилигото може да го зафати целото тело односно целата кожа што претставува основа за лепење на други кожни инфекции и болести. На периферните делови или жаришта зачестена е хиперпигментацијата со различен интензитет. Најчесто Витилигото се јавува на надворешната страна на рацете подлактиците, лицето и вратот капаците на очите и на скриените подрачја на телото (подмишниците, околу гениталиите, на дојките и на други места) . Народски Витилигото може да го има во следните три форми

1. Неправилни точки (Точкасто Витилиго)
2. Правилни округли точки со различна големина (Парично Витилиго)
3. Целото тело со разни форми и големини (Целосно Витилиго)

Степеновано е на седум групи и тоа од прва до трета група го има на очите рацете и колениците од трета до петта група го има на повеќе места и на седма група зафатено е на целото тело.

Може да биде и хронично витилиго обично се засилува и проширува на прелазите на годишните времиња април, мај и септември , октомври. Поочигледно е во летниот период кога поради сунчањето здравата кожа потемнува а Витилигото може да поцрвене и пече. Влакната во подрачје на Витилигото стануваат бели. Често пати се јавува само на ограничени места на пример во косата со праменови на бела коса, познато е како ПОЛИОСИС ЦИРЦУМСЦРИПТА . Појавата на Витилигото започнува во пораните години . Во 25 % случаеви е фамилијарно и наследно , често пати може да се носи цел живот и да нема некој поголем одраз на останатата здравствен состојба . Се засилува најчесто за време на менопаузата и над 50 години.

АЛБИНИЗАМ НАЕВУС АНАЕМИЦУС и НАЕВУС ДЕПИГМЕНТОСУС се нелечлив тип на Витилиго и се јавуваат веднаш после раѓањето. Лечењето на овие форми е многу тешко нерешливо.

ВИТИЛИГО – Витилигото е медицински нелечлива болест по методите на Алетрнативната медицина лечливо е со процент од 60 до 80 % доколку се започне порано лечење односно од прва до трета група процент на лечливост е поголем. Современата медицина дава стандардна терапија која се состои во земање на псорален (меладинин трисорален и сл. ) сончање со ултравиолетови зраци и сл. и одреден вид на масти . Препорачливо при лечењето го препорчува и современата медицина Витамин Ц и Витамин Б 12 . Често пати Витилигото може да биде последица на разни ТЕТОВАЖИ, со што се оштетува пигментацијата и може така и да остане.

Алтернативата за лечење на Витилиго користи три основни фактори

1. Психолошки фактор е истиот како и кај псоријаза вулгарис и на истиот треба да се обраќа големо внимание од причина што лачењето на хормоните ензимите и компонентите на лимфниот и одбранбениот систем е директно врзано со присутноста на негативна енергија во организмот која ако не се успее да се замени со позитивна дава негативни резултати и неможност за лечење. И доволно кога ќе се оди на лекар да се слушне дека е тоа нелечлива болест со што автосугестијата се вкоренува во потсвеста и не дава можност за успешно лечење на витилигото / Поради тоа треба да се почитуваат правилата дадени во психолошкиот фактор во делот за псоријаза. Начин на лекување Алтернативата ги дава следните комбинации од чаеви и помошни лекарства со кои што се овозможува средување на сите системи во организмот и нивно правилно функционирање и работење. Во комплетот на терапијата се вклучени од 50 до 70 врсти на тревки со коишто се овозможува потполно чистење и зајакнување на сите системи на организмот.
2. Чајните комбинации 2/1=2/2=2/3=2/4=2/5=2/6=2/7 се спремаат и пијат на следниот начин

--во 1,5 литар вода која што вари се ставаат две супени лажици од  кесето(чајот),тензерето се покрива со капак и се тргнува од огнот се остава така покриено да излади, се процеедува ,се чува во стаклено шише

==се пие преку цел ден, наместо вода ,распоредено преку цел ден (а не наеднаш)покорисно е  на  гладно(сабајле), по5о до 7о мл. на едно пиење а дневно треба да се испие по

== 5оо===7оо====1 л====1,2л===1,5л===

Чајната комбинација   3/1=3/2==3/3==3/4==3/5== се спрема и пие на следниот начин

--во 3оо==5оо милилитра вода што вари се става една супена лажица од кесето(чајот)тензерето се покрива со капак и се вади од огнот и се остава да олади, се процедува се чува во стаклено шише

==се пие на гладно =пред  јадење и тоа

==2==3==5=пати на ден по   150 мл==1оомл==6о мл

Чајната комбинација   4/1==4/2==4/3==4/4=  се спрема како кафе , едно кафено лажиче се вари со 6о до 7о милилитра вода (да зоврие), се процедува  и се пие топло како кафе голтка по голтка ,додека е топло,Талогот што ке остане од процеденото се преварува уште еднаш, за да се штеди  и се пие повторно, се зема на гладно на сабајле  и навечер

==се пие  2 пати==4 пати  на ден по 6о до 7омилитри

Тинктура==5оо мл===1 литар,е готов препарат

Се пие  2пати==3 пати==4 пати===5 пати на ден пред јадење,на гладно по

1о мл==15 мл==2о мл

Мацерат==3оомл==5оомл===1литар=е готов препарат

Се пие  2пати==3 пати==4 пати==5 пати== на ден пред јадење,на гладно по

1омл==15мл==2омл

Медовина==3оо гр.==5оо гр.==1 кгр==е готов препарат

Се зема на гладно пред јадење  2пати==3пати ===5 пати

По  1 кафено лажиче

Оцет од диви јаболка, е готов  1оо% природен препарат, добиен со посебна постапка.

Се пие  2пати==3 пати на ден ,на гладно, по ==1о мл===15 мл==2омл==3о мл

Растворено со  5о до 7о милитра вода.

ЧАЕВИТЕ СЕ СПРЕМААТ СО КУПЕНА  НЕГАЗИРАНА И ВОДА БЕЗ МИНЕРАЛИ (ОБИЧНА)

КУПЕНА ОД ПРОДАВНИЦА ИЛИ ОД  АПАРАТ=ФИЛТЕР=НОБЕЛ, А НЕ ВОДА ОД ВОДОВОД,

исто така и готвењето и вода за пиење се користи купена вода а не вода од водовод

Чаевите се земаат према она што е заокружено,се пијат сите чаеви секој ден према заокруженото на размак од 1о до 15 минути, се пијат преку цел ден напоредно еден по друг(така е покорисно) не е битно првин од кое ,важно е да се внесат во организамот.Покорисно поголем дел од чаевите да се земаат сабајле до 11,оо сатот на гладно,заради поефикасно чистење,со чаевите се врши =перење=на организмот.Дневно треба да се испијат од најмалку 1 литар до најмногу 2,5 литра чаевиЧаевите се  диуретици,антисептици и антибактерици и со уште многу други дополнителни својства и дејства(стотици)

Пиењето на чаевите се договара постојано со Треварот(намалување или зголемување на дозата)

СЕ зема само она што е договорено со Треварот и заокружено а не на своја рака

3. За секоја промена треба да постои согласност со Треварот,

МАСТИ  за МАЧКАЊЕ

1. За мачкање на витилигото најчесто се користат масти добиени од треварот ------

-------------- се мачка еднаш до два пати на ден

2. Витилигото може пациентот да го мачка сам со исцеден сок од свежи моркови со сок од руса трева (Цхеледониум Мајус) и сок од дива смоква ( треба да се внимава да не дојде во допир со очите) .

ТРЕТ ФАКТОР

НаЧин на исхрана

ПРВО

ЗАБРАНЕТО Е ДА С Е   ЈАДЕ И ПИЕ

Месо и месни производи, млеко и млечни производи бело брашно , бел шеќер, ситна сол, обично масло , кокошка, салами, паштети , конзервирани производи , грав, боранија, грашак, леќа , соја, алкохол, кафе, цигари, газирани сокови, какао,


МОЖ ДА СЕ ЈАДЕ


Морски риби и производи , ориз, компир, овоштие и зеленило , од сите видови освен наброените погоре,

ЗАДОЛЖИТЕЛНО СЕ ЗЕМА СЕКОЈ ДЕН

Витамин Ц, Витамин б 12, Селен, моркови 200-300 грама, тиква и тиквици, праски , кајсии, суво грозје, коскени производи – плодови (орев, бадем, лешник, непечени 20 – 30 грама) непечени семки од тиква.

Да не се претерува со сончање.

Правилата на БИОРИТАМОТ се превземаат од упатството за псоријаза и се почитуваат во целост.

Витилигото се лечи за најмалку 6 недели а најдолго 3 месеци. Доколку се почитуваат сите правила со гаранција се запира развојот на болеста за 6 недели а повлекување на витилигоѕо зависи од тоа кој слој на клетки на кожата е оштетен а целосно повлекување настанува за 90 дена.

Лечењето се познава по 21 ден од прием на терапијата каде во средината на флеката (Витилигото ) се формира пигмент кој периферно се проширува. Често пати се случува Витилигото да се пвлече и по престанокот на терапиите а објаснувањето е во тоа што за време на терапијата се средуваат сите системи и Витилигото само по себе се повлекува .

Овие терапии за Псоријаза Вулгарис и Витилиго се применуваат и кај СУГРЕБ, ПРУРИГО, ФУРУНКУЛ, СЛЕПОК, АКНЕ РОСАЦАЕ, ИМПЕТИГО, ЛИШАЕВИ, СЕБОРЕА, ИХТИОЗА, КОСОПАС, ЕГЗЕМА (МАЈАСОЛ)

Забелешка за наведениве заболувања се дополнуваат / изменуваат основните терапии.

Следете не на

facebook 
        FACEBOOK