Празна кошничка

ДИЈАБЕТ УПАТСТВО

(DIABETES) ДИЈАБЕТ УПАТСТВО

Дијабетес се повеќе зема замав. Дијабетесот сега е една од најпроширените болести во светот. Бројот на лица заболени од дијабетес во последните 10 години е дуплиран. Дијабетес може да се реши во целост доколку дисциплинирано се придржувате на правилата како и пиењето и ондесувањето со исхраната за период од околу 42 дена и со закинување на инсулинските единици кои ги примате према дадените упатства.

(User Manual Diaбetes) У П А Т С Т В О - Резултатите се овој начин на однесување и примена на терапијата ги имате после првите 14 дена. На 14 дена се прават контроли и се следи состојбата и решавањето на заболувањето. За Диабетес третамнот може да трае и 42 дена во зависност од дијагнозата бројот на шеќерни, единици и приемот на инсулински единици.

 

Лекување на ДИАБЕТЕС со помош на Терапијата со лековити тревки, чаеви, чајни мешавини и Режим на исхрана по методите на Алтернативната медицина(треварство)

ДИЈАБЕТЕС, ДИЈАБЕТ (диабет, Diabetes) е вообичаен израз кој се однесува на повеќе биохемиски пореметувања во организмот кој не е во состојба да ги искорости јаглените хидрати, шеќерот и скробот, кои се внесени во организмот преку исхраната и хранливите производи. Како резултат на тоа, нивото на шеќерот расте во крвта над нормалата и може да доведе и до други сериозни пореметувања на други органи како што се срцевата работа, инфаркти и изливи на мозокот, заболувања на бубрезите, болести на очите и видот, заболување , мозочни изливи, слепило, леукемичжни заболувања и слично.

Симптомите на дијабетисот и најраните знаци на негово постоење , како предупредување се: зачестени мокрења, станување ноќе на мокрење, постојана жед за течности и нејзино зачестени пиење, губење на тежината без посебни други причини, потнеење, малаксалости во поизразена форма, депресивни состојби и слично.

Најчесто постојат два видови на дијабетес: ТИП 1 Дијабет (type 1 Diabetes) (јувенилни дијабетес-зависен) и ТИП 2 Дијабетес (type II Diabetes)  , познат како дијабетес на возрасните. Дијабетес ТИП 1 , најчесто ги погаѓа децата и се развива до 30 или 35 година а е предизвикан од неспособноста на ПАНКРЕАСОТ да произведува доволно ХОРМОН - ИНСУЛИН, кој е потребен за разградување на јагленохидрати, скробот и шеќерот. Независно од причинителите, во овој случај има трајни оштетувања на бета клетките во главата на панкреасот и нема можност за произведување на инсулин. Овој вид се смета за потешко решлив по методите на алтернативата и повеќе време треба за неговото решение а може и да не се успее во неговото решавање но може да се одржува и да се контролира како процес како и да се ублажи како пореметување.

ДИЈАБЕТЕС ТИП 2 е поинаков за разлика од првиот вид, овде се произведува ИНСУЛИН ама истиот е неделотворен „неквалитетен“. Најчесто поради повеќе причини, меѓу кои и зачестените замастувања на црниот дроб и посебно панкреасот и неговата „мрзливост“ како орган, доаѓа до ситуација или на недоволно произведување на Инсулин или пак „неквалитетен“ инсулин кој не во состојба да ја врши својата функција.

Овој вид на дијабет е целосно решлив по методите на алтернативата, независно од тоа дали се прима вештачки инсулин преку инекции или таблети. Меѓутоа и овој вид ако благовремено на се третира и не се реши како проблем, може да доведе до други заболувања на други органи како што се: заболување на бубрезите, оштетување на нервите, проблеми со очите и слепило и други проблеми и болести.

Дебелината (сувишните килограми), неправилната исхрана, исхраната без ензими, пореметениот хормонален систем, нервозите се основни причинители за Дијабетот.

Терапијата за лечење на дијабетот се состои од три дела и тоа:

Првиот дел: се лековитите тревки,чаевите и чајните комбинации. Овие комбинации се подигаат и се претходно припремени како готов производ. Со чајните комбинации , кој се составени од околу 50 до 70 врсти на тревки, се вршат повеќе функции во организмот и органите - се врши целосно чистење на организмот како целина и скоро сите органи во абдомен, посебно  црниот дроб, слезината и панкреасот, ХОРМОНАЛНО се средува организмот, се чисти крвта од примеси, се зајакнува лимфниот систем и одбраната на организмот, се ослободува организмот од холестеролот, целулитот, отровите и штените материи и сл. Комбинациите ги составува треварот на основа на дијагноза и посебно крвната слика, ензимските и деградациони продукти на крвта и мокрачата, а истите се спремаат и пијат по Упатсвата и декларациите.

4. ЧАЕВИ ЗА ЛЕКУВАЊЕ НА ЦРНОДРОБНИ И ЖОЛЧНИ БОЛЕСТИ, СЛЕЗИНКА И ПАНКРЕАС, ДИЈАБЕТ 1 и ДИЈАБЕТ 2

4.1.1 Болести-воспаленија-акутни хронични талози-песок -камен, ехинокок, замастувања, холестерол, триглецериди, некроза, вируси, жолтици, хепатити А, Б , Ц, високи бели рубини, високи трансаминази (АЛТ, АСТ, АЛКП, амилази, липази, цироза алкохолна, црна жолтица (пожолтеност на кожата и очите, асцити (вода во стомак) метастатски промени пост оперативни зафати и хемо - терапии, ту и слично, дијабет - шеќерна болест.

, дијабет -1, и дијабет 2.

4.1.2 КОИ ЧАЕВИ СЕ ЗЕМААТ И КАКО

4.1.3 Чај за мокрење - 3 супени лажици со 1,5 литар ладна вода се става во сад да зоврие, се покрива со капак и се остава да излади 2 сата, се процедува и се пие место вода во текот на денот.

4.1.4 Чај за црнодробни болести - 1 супена лажица од чајот се попарува со 1 литар врела вода се остава да отстои 3 сата се процедува и се пие 5 пати на ден по 200 милилитри , на празен стомак.

4.1.5 Чај број 3/1 - 1 кафено лажиче се вари со 200 милитри вода (да зоврие) се остава да излади 30 минути и се пие на празен стомак, 3 пати на ден.

4.1.6 Преспанска горчица – чемер - се пие 3 пати по едно кафено лажиче на празен стомак.

4.1.6 Медовина се зема 2 пати на ден по две кафени лажички на празен стомак.

4.1.7 Силимарин (или природен –Марианум силибум или апчиња - силимарин).

Терапијаата трае најмалку 42 дена, а по потреба се зема се до конечно решавање на проблемот. На 42 дена се прават контроли на крвната слика, хепатограм, со цел да се следи оздравувањето.

Кај хепатити А, Б, Ц лечењето трае подолго време, кај случаеви кои се само „позитивни“ а ензимите и трансаминазите се мирни.

4.1.8 ИСХРАНА - се зема вегетаријанска исхрана или пак системот на строги пости, види прилог исхрана.

Многу корисно кај потешките болести да се користи козјо млеко - 1 литар козјо млеко се вари со два лимона, измиени и пресечени на пола, заедно со млекото. Откако ќе се излади, лимоните се стегаат во млекото, и млекото се става низ газа да се процеде. Се пие на гладно барем 3 пати на ден по 150-200 милилитра на гладно. Се користи бела ротква - репа, или како салата или како сок.

Се користи и Бројсовиот сок -3 пати по 150 милилитра на гладно.

Вториот дел: е Режим на исхрана кој е работен по теориите на Бројс, Гинтер,Зараи и Миндел али прилагоден на наше поднебје и услови. Преку него се исправува метаболизмот, природниот БИОРИТАМ и се внесува повеќе „жива храна“ овоштие и зеленило а се избегнува „мртва храна-варена-пржена“ која е полна со отрови и нема ниту еден ензим, затоа што истите се ништата на температура од 50 степени целзиусови.

Третиот дел : е Психолошкиот фактор во кој се препорачува да се избегнуваат нервозите, стресовите и сл.

САМО ЗАЕДНИЧКОТО ДЕЛУВАЊЕ НА ТРИТЕ ФАКТОРИ ДАВА ЦЕЛОСНИ И ТРАЈНИ РЕЗУЛТАТИ

РЕЖИМ НА ИСХРАНА

препорачано време 7----14----21====42 дена

ПРВА ВАРИЈАНТА

Доручек од 6,00 до 10,00 часот

До 10 часот не се јаде основно јадење ниту пак леб. До 10 часот може да се јаде било кое овоштие и зеленччук или салата али без леб.

1. Три пати на ден пред јадење по 5 таблети пивски квасец
2.Една таблета ХРОМ до 1оо микрограма -
3.Два пати на ден по една таблета Магнезиум
4. Витамун Е-(токоферол) до 500 милигр.

За доручек се препорачува малку сирење без леб (50 до 70 грама), карфиол, свежа зелка, домат, брокула , пашканат, банана, магдонос и било кое друго овоштие и зеленило. Салатите задолжително се зачинуваат со ЦИМЕТ, истиот да се користи барем до 15-20 грама дневно)

РУЧЕК за ручек може да се јаде, пшенични или било кои други пахулјици со јогурт, ориз, компир, махунарки, Боранија, грашак , леќа , соја вита, пченкарно брашно, морска риба и црни лебоови.

Салатата се јаде 20 минути пред јадење, Јадењата не се мешаат се  земаат поединечно а не гарнирани (пример само грашак и леб), може да се јаде на секој 3 сати. Овоштието секогаш се зема 20 минути пред јадење а никако после јадење. Се готви исклучиво со маслиново масло и крупна сол.

ВЕЧЕРА се вечера најкасно до 20.00 сатот, се јаде или варена пшеница, или малку сирење со леб или кисело млеко.

РЕЖИМ НА ИСХРАНА ----7---14----21 ден-----------ВТОРА ВАРИЈАНТА

ДОРУЧЕК - исто како првата варијанта

РУЧЕК - СЕ ГОТВИ БЕЗ МАСЛО ЗЕЈТИН --- од јадењата од првата варијанта а и вечерата исто како кај првата варијанта.

Важат истите правила како горе. Ова варијанта е систем на постење со што побрзо се здравее. ПОСТЕЊЕТО има повеке подваријанти кој ги избира пациентот а тоа се:

1. Еден ден јадења со масло наредниот без масло
2. Три дена со масло , четири без масло
3. Пет дена без масло два дена со масло. Се одбира Варијанта по желба, али е важно од 42 дена терапија 21 ден да биде без масло, може и повеќе денови ако се има желба.

РЕЖИМ НА ИСХРАНА ----ТРЕТА ВАРИЈАНТА---7, 14, 21---42 ДЕНА (ПО ЖЕЛБА )

Доручек како на првата варијанта

Ручек се јаде само жива храна (овоштие и зеленчук со леб или без леб) и овошни сокови без никаква варена или пржена храна.

Вечера - овоштие и зеленчук. Се зачинуваат со маслиново масло,крупна сол и домашен вински оцет

Надвор од оваа листа не смее ништо друго да се јаде и да се пие. Да не се мешаат јадењата, да се земаат поединечно. Овоштието и зеленчукот се земаат 20 до 30 минути пред јадење а никако после јадење.

Дома не смее да се чува НАФТАЛИН, ТУСТ, ТОСТ, да не се спие со главата кон запад.

ДИЈАБЕТИЧАРИ КОИ ПРИМААТ *ИНСУЛИН*

Првите 7 дена се зема и терапијата со чаевите и исхраната и одредениот инсулин.

Шестиот ден се кине 2 едници, седмиот две единици и осмиот ден две единици а чаевите се земаат редовно. Следните пет -7 дена се зема инсулинот без оние 6 единици и чаевите. Потоа постапката се повторува.Три дена се кинат по две единици а 7 дена се оди со „затекнатите" единици и чаевите. Се така додека се дојде до нула инсулин. Потоа се продолжува со чаевите 14-21 ден да се стабилизираат „бета" клетките и панкреасот (главата) и да се нормализира лачењето на инсулинот.

Постојано се мери шеќерот и се договара и консултира со Треварот.

РЕЗУЛТАТИТЕ СЕ ГАРАНТИРАНИ ПОД УСЛОВ НА ДИСЦИПЛИНИРАНО ОДНЕСУВАЊЕ И ПОЧИТУВАЊЕ НА ТРИТЕ ДЕЛОВИ ОД ОВА УПАТСВО. Делумно почитување нe носи успех.

ХРАНАТА ТРЕБА ДА Е ЛЕК А ЛЕКОТ ХРАНА.

Следете не на

facebook 
        FACEBOOK