Празна кошничка

ЖЕНСКИ БОЛЕСТИ УПАТСТВО

caj za zenski zaboluvanjaЖЕНСКИ БОЛЕСТИ

У П А Т С Т В О за лекување ЖЕНСКИ БОЛЕСТИ

За лечење на болестите на Женските полови органи со помош на Методите на Алтернативната
Медицина-чаеви-чајни мешавини и Режими на исхрана.

Болестите на женските полови органи се прилично разнолични и обемни , како болести. Во оваа група ќе бидат споменати следниве: нарушувања на менструалните циклуси, воспаленија на вагината, воспаленија на јајниците и јајцеводите и стерилитетот и болести на дојката и климктериумот како појава и болест.

==НАРУШУВАЊА НА МЕНСТРУАЛНИОТ ЦИКЛУС==Менструацијата е внатрешна промена во јајниците и матката, чија видлива страна е  месечното крварење. Менструацијата трае од 3 до 5 денови и се повторува на 28 денови,што се смета за редовна и нормална менструација, и како единствено НОРМАЛНО крварење на половите органи. При менструацијата нормално е да се изгуби од 5о до 1оо мл.крв.Првата менструација се јавува од 12 годишна до 14 годишна возраст а се нарекува==МЕНАХРА, Ако се појави пред 12 години е #рана менахра# а ако се појави по 14 години е д #доцна менахра#. Најдоцна што може да се појави е до 18 години. Последната менструација е измегу 45 до 5о година. и се вика #МЕНОПАУЗА# односно тој период е наречен #КЛИМАКС# а самиот престанок на менструацијата е менопауза. Менструациите може да бидат РЕТКИ , кога се јавуваат по 31 ден, И ЧЕСТИ кога се јавуваат во период пократок од 24 денови. Менструациите исто така може да бидат #СИЛНИ# со зголемено губење на крв и често пропратени со болки и   #СЛАБИ# со малку крв и неболни. Појавата кога измеѓу менструациите се јавуваат неправилни крварења се вика #МЕТРОРАГИЈА# и се смета за крварење кое нема врска со ментруацијата и асоцира на одредени заболувања и болести. Во одредени случаи доаѓа до #изостанок# на менструација (каснење) и се вика
#АМЕНОРЕА# и асоцира на одредени проблеми и болести на половите органи, често пати и поврзано со стресни ситуации и нервози а се смета дека не е нормално.

ВОСПАЛЕНИЈА НА ЈАНИЦИТЕ И ЈАЈЦЕВОДИТЕ==воспаленијата на јајцеводите и јајниците најчесто се бактерриолошки инфективни процеси од кои се заваќаат и јајниците и јајцеводите. Се јавува најчесто после абортуси, по родувања , менструацијата, настинки, проблеми со органите на мокрачниот систем и слично. Може да биде АКУТНО И ХРОНИЧНО. Кај акутното воспаление  се чувствува болка во пределот на јајниците,треска,температуре, а трае неколку денови ако тоа не се реши преминува во Хронично заболување. Кај ова заболување често отсуствува температурата али е забележливо на лицето на жената. Воспаленијата често пати може да се пренесат и на мокрачниот систем(уретри,бубрези) и да направат поголеми проблеми. (Цистит) Нерешавањето на воспаленијата често пати може да се база за други потешки заболувања како што се ЦИСТИ.ТУМОРИ,ПОЛИПИ И други потешки заболувања. ЦИСТИТЕ на јајниците и јајцеводите се честа појава и болест на овие органи.Тоа се творевини чија течност е заразна и чија големина може да се мери со сантиметри (должина и ширина)  и килограми(тежина).

ВОСПАЛЕНИЕ НА ВАГИНАТА—воспаленијата на матката се воспалителните процеси на СЛУЗНИЦАТА на матката и ткивото под неа , а причинители се најчесто-бактериите, вируси,габи и слично.Најчесто тоа доаѓа како резултат на нарушување на одбрамбениот механизам и #базичноста # на средината на матката,која станува #кисела#а како Последица на менструацијата, абортуси, раѓања, неодржување хигиена,употреба на антибиотици и други болести(шекер)Туѓи тела, контрацепции , менување на #партнери#Најчести знаци се #чешливоста#, смрдлив исцедок#белите прања Печење, болки, температуре и слично. Често пати оваа е основа и за други болести потешки како што се :воспаленија на околните ткива, ранички(фиброми)превртена или искривена матка, полипи, туморозни состојби и малигни болести

СТЕРИЛИТЕТ—е неможност поради повеќе причини да се забремени, мегу кои најчесто е #нарушувањето на овулацијата#, непрооднос на јајцеводите,неквалитетни јајцеви клетки, хормонски и хромозомски проблеми, прележани тешки болести, полови болести, алкохолизам, цирози, шекерна болест и слично.

БОЛЕСТИ НА ДОЈКАТА—најчести се воспаление на млечните жлезди-МАСТИТИС- пропратено со болка, црвенило треска,температури и слично. ПОВРЕДА НА БРАДАВИЦТА-се добива најчесто при доењето, проследено со крварење,болка, НЕДОВОЛНО ЛАЧЕЊЕ НА МЛЕКО, е најчесто последица на маститисот, стресови.
ГАЛАКТОРЕАЕ појава на самотечење на млеко, која може да биде предизвикано од други болести, стресови и слично

КЛИМАКТЕРИУМ-е преодниот период во животот на жената кога се гаси активноста на јајниците и престанува
Појавата на менструацијата(МЕНОПАУЗА) Се јавува измегу 4о и 5о тта година од животот,често пати проследен со многу проблеми и болести Се манифестира со појава на црвенило на лицето, вратот и градите, чувство на топлина, потење, несоница,главоболки, замор, слаба концентрација, депресија, остеопорози, исхемии , тромбози, нервози и слично. Основниот белег при климаксот е гаснење на функцијата на лачењето на јајниците на хормоните кои се задолжени за одбраната на организмот.Тоа се 4 поважни хормони меѓу кои и ЕСТРОГЕНОТ и прогестеронот чије нелачење е поврзано со повеќе видови на болести што се јавуваат во овој период’. Нелачењето на овие хормони често доведува до:намалена дебелина на матката и нејзината слузница, сув и тенок епител на вагината и смалена циркулација на крв во тој дел, губење на цврстината и елстичноста на градите, промени во смисла на мастоцитози, грутки, пигментацијата, брадавиците,намалена густина и опаѓање на косата, зголемување на масните наслаги(дебелеење) артериосклерози, можност од инфаркти и изливи,, жолто бледа боја, појава на брчки и млитавост, зголемена длакавост на места каде нетреба, ,губење на женственоста, незаинтерисараност за секс, болки, жештини и слично.
Симптомите се изразени преку зачестени јадежи(прутитус) на вулвата, зачестени крварења,бели прања со зачестенни бактерии,болни и непријатни сексуални односи, ранички н грлото или дното на матката, зачестени мокрења Тахикардии, аритмии, замастувања на црниот дроб, камења во жолчката и слично. Често пати заа да се прикријаат или непризнаат природните процеси се избират погрешни чекори=прељуби, менување на партнерите, земање на јаки антидепресиви, алкохолизам,и други настрани и непожелни работи. Поради стравот често пати се применуваат и погрешни методи на решавање на проблемите со што се доведува во уште полоши состојби и проблеми.

АЛТЕРНАТИВНАТА МЕДИЦИНА како превентивна терапија икако терапија со која се решаваат проблемите
Го препорачува следниот систем:
ТЕРАПИЈАТА за решавање на овие проблеми, состојби и болести се состои од три дела и тоа:

ПРВИОТ ДЕЛ е составен од чаеви, чајни мешавини,тинктури, мацерате, медовини,кантариони, кои исклучиво се состојат од комбинирани лековити тревки и производи од нив, во чие комбинирање може да влезат и до стотина лековити неотровни тревки или компоненти од нив,чие комбинирање и од претходно доставена лекарска дијагноза.
Лековитите тревки се од Преспанското поднебје кои изобилуват со редок и висок квалитет поради условите и Поднебјето во кое виреат. Овие работи се земаат од треварот и се рачунаат како КОМПЛЕТ терапија, кои имааат:
Превентивна,заштитна функција и исцелителни спсобности. Времетраењето на прием на овој дел е најмалку 14 а најповеке 42 или 6о денови, во кое време стои можноста за целосно решавање на проблемот. Во комплетот има најразлични дејства и компоненти меѓу кои се диуретичните, антибактериски,антисептични, антидепресивни ,  антитусивни, антиканцерогени својства, холагогни, холеритични, стомахитични и полно други својства и дејства кои може и треба да се комбинират на основа на претпоставена или доставена лекарска дијагноза.

3. БОЛЕСТИ НА ЖЕНСКИТЕ ПОЛОВИ ОРГАНИ (јајници, јајцеводи, матка и др.)

3.1 воспалителни процеси, бактериолошки проблеми (ешерихија коли, кандида, клепсиела и други болнички бактерии) бело прање,цисти на јајници, полицистичност, нередовни и неуредни менструации, болни и продолжени менструации, хормонални пореметувања, ХПВ вирус (ниско и високо ризичен) ЦИН 1, ЦИН 2, почетна фаза на ЦИН-3, дисплазии и калцифицирања, пред и пост климаксни тегоби, миоми,Ту - мамае на дојка, мастоцитози и сл. проблеми , неможност за бременост и слично.

3.1.2 КОИ ЧАЕВИ СЕ ЗЕМААТ И КАКО

3.1.3 Чај за женски болести - 3 супени лажици од чајот се попаруваат со 1,5 литар врела вода, се покрива садот со капак и се остава да отстои најмалку 3 часа. Се процедува и се пие преку цел ден наместо вода. Дневно треба да се испие од 1,5 до 3 литра. Кај проблеми со бактерии, каде се работи за високи бројки (ешерихија неколку милиони) денвно се пие од чајот и до 5 литра.)

3.1.4 Чај број 3/1, една супена лажица се попарува со 0,5 литра вода се остава покриено да отстои 1 час, се процедува и се пие 5 пати на ден по 100 милилитри на празен стомак.caj za zenski zaboluvanja

3.1.5 Преспанска горчица - Чемер, се зема на празен стомак 4 пати по 10 милилитри.

3.1.6 Медовина се зема 2 пати на ден по 2 кафени лажички на гладно.

Корисно е дополнително да се зема 2 до 3 пати на ден, чај од невен или ајдучка трева (2 кафени лажички се попаруваат со 100) милитри жешка вода.

3.1.7 ИСХРАНА – се користи исклучиво вегетаријанска исхрана - види прилог.

Корисно е повеќе пати дневно да се јадат салати од сезонски карактер, посебно се користи зелка, брокула, карфиол, цвекло, кромид и кисело млеко.

Терапиите трајат најмалку 42 дена ,по потреба до целосно решавање на проблемот.ВТОРИОТ ДЕЛ се состои од РЕЖИМ на исхрана, кој е дел од макробиотскат исхрана,работен према Теориите на Гинтер,Карпер,Зараи,Бројс и други светски научници,прилагоден на наши услови и нсашиот менталитет и од
Производи кои ги има во ова поднебје а кој низ праксата се докажа како најсоответен, поради поврзаноста на човекот со поднебјето во кое престојува и живее и неговата нераскинлива врска и поврзаност. Со исхраната се решаваат следните проблеми: се исправува природно-телесниот циклус(биоритамот)(апсорпција, асимилација и елиминација)=се воспоставува метаболичката рамнотежа,(да се потроши она што се јаде),да се внесува жива храна во организмот до 7о%(овоштие и зеленчук),избор на права храна и начин на правилно јадење, навремена детоксикација и отсранување на отровите штетните материи од организмот, почитување на природните принципи и основните закони на природата,чистење на организмот,органите,крвните садови од наслаги,холестерол и маснотии. средување на лимвниот, крвниот и хормоналниот систем преку исхраната, целосно чистење на цел орга
низам и секој орган посебно.

ТРЕТИОТ ДЕЛ е делот без кој неможе да се замисли решавање на проблемите а тоа е делот на ДУШАТА, посебно женската душа, психата, потсвеста , внатрешноста, за кое мора да се води строго сметка и да се почитува како
посебен дел. Тоа е однос на почитување на човекот како човек,посебно жената,а не однос како кон предмет Мора да се почитуваат емоциите, чувствата, изразено со нежност, разбирање за проблемите и слично.


САМО заедничкото делување И ПОЧИТУВАЊЕ НА СИТЕ ТРИ ДЕЛА ДАВА ЕФЕКТИ.

ХРАНАТА ТРЕБА ДА Е ЛЕК ЛЕКОТ ХРАНА
ОД ОНА ШТО ГО ЈАДЕМЕ САМО ЕДНА ЧЕТВРТИНА КОРИСТИ ОРГАНИЗМОТ ДРУГОТО Е
ЗА ЛЕКАРИТЕ
НИЕДНА КЛЕТКА НЕ РАБОТИ ДОДЕКА НЕ СЕ НАЈАДЕ-НАЈАДЕТЕ ЈА ИСПРАВНО КЕ РАБОТИ
РЕЖИМ НА ИСХРАНА========ПРВА ВАРИЈАНТА======7====14======21====42 ДЕНа

ДОРУЧЕК од о,6оо до 11,оо сатот

1/ Калциум шумечи ===2по 1 ====3 по 1===== 2/ Рибино масло (ОМЕГА-3)====2по 1===3 по 1=====

3/ Железо плус Магнезиум ===2 по 1========= 4/ Селен ===========2 по 1

5/СОК од зелка 1оо==200===300 грама 6/ СОК ОД ЦВЕКЛО (Бројсов сок)

7/ Маслиново масло –ладно цедено 2по 1====3 пати по 1 супена лажица (на ден)

До 11,оо сатот не се јаде основна храна и

леб. Може д се јаде било кое овоштие и зеленчук, во формана салати
Од зеленчук посебно д се зема==зелка,, карфиол, домати, кромид, лук,праз и се останатоДа се користи целерот, магдоносот,цимет. Сабајле може да се зема и до 5о грама суво грозје, смокви,урми и непечени бадемн
Лешник.

РУЧЕК од 11,оо до 18,оо сатот

За јадење се користи==грашак, боранија, соја, лека, ориз, компир, спанаќ, морска риба. Јадењата се приготвуваат на вообичаен начин. со сосем малку крупна сол и со ЛАДНОЦЕДЕНО МАСЛИНОВО маслоМоже да се зема било кое јадење на секој три сати Се користат црни лебови


ВЕЧЕРА од 18,оо до 2о,оо сатот

За вечера се зема или пшенична,или овесна каша, мајонез од лук, или мусли со чај или јогурт

ПРАВИЛА==јадењта да не се мешаат(гарнираат) се земаат поединечно пример во 11 саат се јаде ориз, во 14 сатот се јаде компир и т.н..Овоштие и зеленчук се зема на гладно или 2о минути пред јадење а НИКАКО со јадењето
Се што не е напишано за јадење НЕ СМЕЕ ДАЕ ЈАДЕ ИЛИ ПИЕ,надвор од листатаРЕЖИМ НА ИСХРАНА======ВТОРА ВАРИЈАНТА===7===14====21===42==ДЕНА

ДОРУЧЕК исто како кај Прва Варијнта

РУЧЕК се прави избор од Првата варијанта ама се готви без ЗЕЈТИН(МАСЛО)
И тоа 5 дена во неделата без зејтин сабота и недела со зејтин.

ВЕЧЕРАТА е кко при првата варијанта


Прилог на оваа листа е ЗАДОЛЖИТЕЛНИТЕ РЕЦЕПТИ КОИ треба да се примат дневно па после се оди на
Избор од листата доколку има потреба.СЕ ЗЕМ СА МО ОНА ШТО Е ЗАОКРУЖЕНО ОД треварот

Да се јаде онолку колку што може да се потроши. Да се излегува повеќе на прошетки И да се работат лесни
Физички ктивности без многу напор. По однос на лекарствата истите може да се користат по упатства на лекарот,не смета терапијата со користење на лекарствата-нема НУС појави Овие терапии не сметаат ниту со прием на ХЕМОТЕРАПИЈТА ниту пак со зрачењата или лекарствата препишани од лекарите.
Да не се СПИЕ со главата на ЗАПАД и дома да не се држи НАФТАЛИН, туст , тост поради неговото патогено
Зрачење
ТЕРАПИИТЕ СЕ УСПЕШНИ САМО КАЈ ДИСЦИПЛИНИРААНИ ПАЦИЕНТИ И ПАЦИЕНТИ КОИ ВЕРУВААТ
ВО ЛТЕРНАТИВНАТА МЕДИЦИНА.


УПАТСТВО ЗА ПРИПРЕМА И ПИЕЊЕ НА ЧЕВИТЕ И ЗАДОЛЖИТЕЛНИ РЕЦЕПТИ ШТО СЕ ЗЕМААТ ДНЕВНО

ЧАЈ БРОЈ 1 ако нема посебно Упатсво на 1 литар врелаа вода се ставаат две супени лажици чај,се покрива исе остава да лади 2 сата.Се цеди и се пие во текот на денот на место вода.Наеднаш се пие 5о до 7о грама а не повеќе.Колку пораспоредено се зема толку е покорисно И полековито.
ЧАЈ БРОЈ 2 се спрема и зема на исти начин како број 1.
ЧАЈ БРОЈ 3 се спрема и користи како чај број 1
ЧАЈ БРОЈ 4 се спрема и користи како чај број 1
ЧАЈ БРОЈ 5 се спрема на 3оо грам врела вода се става една супена лажица И се остава да отстои 2 сата се процедува И се пие 5====6===пати на ден пред јадење по 5о ===6о ==грама
ЧАЈ БРОЈ 6 се спрема на исти начин како број 5

7. ТИНКТУРА се зема на гладно ==3 пати по 3 грама======5 пати по 3 грама

8. МАЦЕРАТ се зема на гладно 3 пати по 3 грама=====5 пати по 3 грама

9.МЕДОВИНА се зема 3 пати по кафена лажичка на гладно

1о. МЕД СО МЛЕЧ И ПОЛЕНОВ ПРАВ се зема 2 пати на ден по 3 грама ,се држи во уста да се стопи/

11. ЧАЈ БРОЈ 8 се сперм како кафе.На 7о до 1оо грама врела вода се става 1 кафено лажиче од чајот. Се остава
малку да излади се цеди и се пие како кафе голтка по голтка

12.ЧАЈ ОД КОРЧИЊА БРОЈ 9----===ДВЕ КОРЧИЊА СЕ СТАВААТ во 7о грам ладна вода да стои 6 сата ,потоа се цеди и се пие наеднаш.СЕ ПИЕ =====2 пти н ден =======3 пати на ден

МАЈОНЕЗ ОД ЛУК==се зема 3оо грама излупен лук,1оо грама ореви излупени,3 китки магдонос,2 китки целер
2 кгр младо немногу солено козјо сирење,Сите овие работи се мелат на мшина за месо мелење или се миксираат И вон ив се става 3оо-5оо грама ЛАДНО ЦЕДЕНО МАСЛИНОВО МАСЛО И малку сол се меша и се чува во тегла во фрижидер. Се јаде еднаш или два Пати на ден(задолжително)

СОК ОД ЗЕЛКА се добива на соковник или се ренда 3оо грама зелк се става во тегла и се става малку сол и
5оо грама ладна вода.Се остава да стои 6 сти се цеди И се пие сокот (расолница)

БРООЈСОВ СОК ОД ЦВЕКЛО==5ОО грама цвекло,3оо грама моркови две киски магдонос,две целер,се мијат се сецкаат и се мелат на машина за месо мелење. Се ставаат во сад(поголем сад) му се става пола кгр.мед и 7 литри ладна вода.Се остава да стои 6 сати. Се цеди се собира во стаклени шишина ,се чува во фрижидер СЕ ПИЕ ПО 1 ЛИТАР Н ДЕН (задолжително)

ПШЕНИЧНА ИЛИ ОВЕСНА КАША се вари пшеница или овес или може помешано,подолго време додека се добие каша,се цеди низ Гергев(цедало) и се јаде од кашата

ДВА ТРИ ПАТИ на ден се пи е ладно цедено маслиново масло

Следете не на

facebook 
        FACEBOOK