Празна кошничка

Шекерна болест

Шекерна болест

- ДИЈАБЕТЕС е вообичаен израз кој се однесува на повеќе биохемиски пореметувања во организмот кој не е во состојба да ги искорости јаглените хидрати, шеќерот и скробот, кои се внесени во организмот преку исхраната и хранливите производи. Поради одсуството на инсулин , клетките не може да ги отворат каналите и да го примат шеќерот. Како резултат на тоа, нивото на шеќерот расте во крвта над нормалата, додека клетките буквално умираат од глад. Ова може да доведе и до други сериозни пореметувања на други органи како што се-срцевата работа, инфаркти и изливи на мозокот ,,заболувања на бубрезите, болести на очите и видот, слепило, леукемичжни заболувања и слично".

Симптомите на дијабетисот и најраните знаци на негово постоење , како предупредување се: зачестени мокрења, станување ноќе на мокрење, постојана жед за течности и нејзино зачестенo пиење, губење на тежината без посебни други причини, потнеење, малаксалости во поизразена форма, депресивни состојби и слично.

 

Најчесто постојат два видови на дијабетес - ТИП 1 (јувенилни дијабетес-зависен) и ТИП 2, познат како дијабетес на возрасните. Дијабетесе ТИП 1, најчесто ги погаѓа децата и се развива до 30 или 35 година а е предизвикан од неспособноста на бета клетките во ПАНКРЕАСОТ да произведуваat ИНСУЛИН, кој е потребен како билет за да шеќерот (јаглехидратите влезат во клетките каде што ќе бидат разградени) . Независно од причинителите, во овој случај има трајни оштетувања на бета клетките во главата на панкреасот и нема можност за произведување на инсулин. Овој вид се смета за потешко решлив по методите на алтернативата.

ДИЈАБЕТЕС ТИП 2 - е поинаков за разлика од првиот вид, овде сеуште се произведува ИНСУЛИН од бета клетките на панкреасот ама истиот е неделотворен-неквалитетен. Најчесто поради повеќе причини, меѓу кои и зачестените замастувања на црниот дроб и посебно панкреасот и неговата „мрзливост" како орган, доаѓа до ситуација или на недоволно произведување на Инсулин или пак „неквалитетен" инсулин кој не во состојба да ја врши својата функција. Симптомите се исти како и кај диабетес тип 1.

Овој вид на дијабет е целосно решлив по методите на алтернативата, независно од тоа дали се прима вештачки инсулин преку инекции или таблети. Меѓутоа и овој вид ако благовремено на се третира и не се реши како проблем, може да доведе до други заболувања на други органи како што се: заболување на бубрезите, оштетување на нервите, проблеми со очите и слепило и други проблеми и болести.

Дебелината (сувишните килограми), неправилната исхрана, исхраната без ензими, пореметениот хормонален сiстем, нервозите се основни причинители за Дијабетот.

Види повеќе Упатство за лекување на Шеќерна болест

За користење на производите начин на припрема види упатство за припрема

 

Следете не на

facebook 
        FACEBOOK